piątek, 4 maja 2012

Kolorowy makaron z mozarellą i pomidorami

Składniki


opakowanie makaronu kolorowe wstążki (jest taki pomidorowo - szpinakowy)
mozarella kulki opakowania 150g
pomidory suszone w oleju, pół słoiczka
pomidorki koktaliowe 500g
pestki słonecznika, garść
2 kostki oregano knorr,
szynka parmeńska opakowanie (może być dowolna szynka surowa, dojrzewająca, ja użyłam śniadaniowej)

Sos:


sos knorra koperkowo ziołowy
3 łyżki oleju
łyżka wody
łyżeczka octu
2 łyżeczki cukru




Przygotowanie

Nastawić makaron do gotowania według przepisu na opakowaniu. Pokroić pomidorki koktaliowe na pół, jak są trochę wieksze do na cztery. Pokroić mozarellę na pół i pomidory suszone w paseczki. Wszystko razem wymieszać w dużej misce. Pokroić szynkę parmeńską w paski, podsmażyć chwilkę, dodać słonecznik i jeszcze chwilkę podsmażyć (dosłownie minutkę, tylko aby sonecznik się zarumienił) Dodać szynkę i słonecznik do pomidorów i mozarellii i wymieszać wszystko. Po ugotowaniu makaronu pomieszać wszystko razem. Polać sosem. Podać i zajadać się :)

Danie jest błyskawicze, sycące i ładnie wygląda. Idealne na imprezki, kiedy trzeba nakarmić czymś gości ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz