czwartek, 17 maja 2012

Sałatka z brokułem

Składniki

- 1 brokuł,


- 3 ugotowane jaja,


- 1 pomidor,


- 1 świeży ogórek,


- ser feta,


-papryka czerwona,


-"kucharek".


Do sosu czosnkowego:


- 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%,


- 3 łyżki majonezu light,


- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce na małych oczkach.





Przygotowanie

1. Brokuł umyć, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do wrzątku z dodatkiem "kucharka". Gotować około 10 min (nie dłużej). Odcedzić, zostawić do ostygnięcia.

2. Jaja pokroić w kosteczkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórek, paprykę i ser feta również pokroić w kostkę. Dodać ostudzone brokuły. Wymieszać.

3. Przygotować sos czosnkowy. Śmietanę, majonez i czosnek wymieszać. Zostawić na 15 min żeby się "przegryzł". Dodać do sałatki i wymieszać.

Jeśli chcemy żeby sałatka była bardziej pożywna, możemy dodać około 100g ugotowanego makaronu świderki. Mi jednak bardziej smakuje bez makaronu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz