sobota, 12 maja 2012

Metrowiec świekry

Składniki

Ciasto:
1 szklanka wody 2 szklanki cukru 16 łyżek oleju 3 szklanki mąki tortowej
8 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
Masa:
2 szklanki mleka 4 łyżeczki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 op. cukru waniliowego 1 kostka masła 1 łyżka cukru pudru Polewa:
1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko
2 łyżki kakao




Przygotowanie

Ciasto:
Wodę z cukrem zagotować i ostudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Do wystudzonej wody dodać najpierw żółtka, potem pozostałe składniki (oprócz kakao) i na końcu wymieszać delikatnie z pianą. Ciasto podzielić na dwie równe części: do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao. Piec oba placki w jednakowych formach do metrowca ok. 45 minut w temperaturze 200 st.

Masa:
Z mleka i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, połączyć z ostudzonym budyniem. Można dodać kilka kropli aromatu arakowego.

Polewa:
Wszystkie składniki polewy podgrzewać na bardzo małym ogniu (nie gotować!) aż do całkowitego rozpuszczenia, mieszając.

I na koniec:
Upieczone cisto pokroić na kromki. Smarować je masą i sklejać na przemian jasne i ciemne. Po zlepieniu polać polewą.

UWAGA: kroić ukośnie!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz