sobota, 26 maja 2012

tarteletki czekoladowe

Składniki

CIASTO
15dag maki
10dag masla
25dag cukru pudru
2zółtka
MASA
15dag czekolady 90%
10dag masła
szczypta soli
nasiona z 1laski wanili lub lyzeczka ekstraktu z wanilii
3zółtka
jajko
15dag truskawek



Przygotowanie

CIASTO
mąke posiekac z zimnym maslem cukrem pudrem i zółtkami szybko zagniesc wlozyc na 30min do lodowki, po tym czasie rozwalkowac wyciac kółka i wylepic foremki przygryc pergaminem wsypac fasole podpiec 10min w temp 200s
MASA
czekolade maslo sczypte soli wanilie rozpuscic w kąpieli wodnej
zółtka i jajo rozmącic widelcem powoli stale mieszajac wlewac ciepla czekoade
mase wlac do foremek na wierzchu ulozyc truskawki w calosci  obnizyc temp do 190s piec 10min


ZAMIAST TRUSKAWEK MOZNA UZYC INNYCH OWOCOW A CIEMNA CZEKOLADE ZASTAPIC BIAŁĄ:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz