Składniki
Na 500 g makaronu:
mały kubek śmietany (22% wzwyż)
starty ser żółty (ze dwie garście - im więcej, tym gęstszy sos)
pokruszone ostre sery pleśniowe z wewnętrzną pleśnią (brie czy camembert się raczej nie nadają)
sól, pieprz, zielenina
ew. szyneczka lub wędzony boczek - ale niedużo!
Sos do długiego makaronu - najlepiej wstążek. Ładnie się komponuje z zielonymi tagliatelle.
Przygotowanie
Do rondelka lub na patelnię wlewamy śmietanę, wsypujemy od razu ser i mieszamy, aż się rozpuści. Podczas topienia można już nastawić makaron. Można dodać szynkę, jeśli nie uznajemy obiadu bez dodatków mięsnych :) doprawiamy, posypujemy zieleniną - sos jest gotowy! Smaczny sposób wykorzystania wyschniętych końcówek serów. Jeśli ktoś chce dobrze skomponować ten sos, zmiesza parmezan z gorgonzolą i ricottą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz