sobota, 5 maja 2012

gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki

duża główka kapusty włoskiej
ok. 80dag mieszanego mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
30dag pieczarek
30dag marchewki
2 średnie cebule
2 duże pęczki natki pietruszki
1 jajko
tłuszcz do smażenia
łyżka gęstej kwaśnej śmietany
łyżka mąki
sól
pieprz cayenne



Przygotowanie

    Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wyciąć głąb. Włożyć całą główkę na 3-4 minuty do garnka z wrzątkiem, wyjąć, oderwać kolejne liście. Osączyć, ściąć płasko „zgrubienia” liści.
       Przygotować farsz:
  Namoczyć bułeczkę. Cebulę obrać, posiekać. Mielone mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką i cebulą, doprawić na pikantnie solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Na każdym liściu kapusty rozłożyć farsz, posypać natką. Liście zwinąć, formując roladki.
  Resztę kapusty poszatkować. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na grube plastry. Marchew obrać, opłukać, pokroić na grube plastry. Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć roladki 10 minut ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Wrzucić na patelnię poszatkowaną kapustę, marchew oraz pieczarki, smażyć 5-10 minut ,przełożyć na roladki. Posypać solą oraz pieprzem, podlać 2 szklankami (zależy od wielkości garnka) wody, dusić pod przykryciem 30-40 minut. Jarzynkę zaprawić śmietaną z mąką, jeszcze raz doprawić do smaku.
  Można jeść z gotowanymi ziemniakami lub
pieczywem.


                                   
             SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz