czwartek, 31 maja 2012

Kremowa pomidorowa Dżoanki

Składniki

Słoiczek gęstego przecieru pomidorowego
Puszka pomidorów
Garść włoszczyzny
1 mozzarella
3 plasterki szynki konserwowej
Kostka rosołowa
Ziarenka smaku Winiary
Sól, pieprz, ostra papryka
Odrobina zielonej pietruszki do dekoracji
Śmietana do zabielenia (wg uznania)



Przygotowanie

Rozpuszczamy w gotującej wodzie kostkę rosołową i dodajemy włoszczyznę. Gdy włoszczyzna jest już prawie miękka dodajemy pomidory z puszki wraz z całą jej zawartością oraz cały słoiczek koncentratu pomidorowego, przyprawiamy do smaku ziarenkami smaku, solą, pieprzem, ostrą papryką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną. Miksujemy wszystkie składniki (ja to robię w garnku blenderem) i na koniec dodajemy pokrojone w kostkę mozzarellę i szynkę. Przelewamy na talerze i dekorujemy pietruszką. Jeśli ktoś lubi, można dodać kleksik śmietany.

Ponieważ zupka ma wyrazisty smak, nie dodaję ani ryżu ani makaronu, ale jeśli ktoś tak woli, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodał ulubiony składnik :) Szynka też nie jest obowiązkowa.

Smacznego :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz