poniedziałek, 7 maja 2012

Tatar ze śledzia

Składniki


2 solone filety śledziowe,
1 jabłko, najlepiej zielone,
1 kromka chleba pszennego,
1 jako,
3 cebulki szalotki,
mleko,
olej słonecznikowy,
sok z cytryny,
ocet jabłkowy (w moich przepisach),
cytryna do dekoracji.




Przygotowanie

Obrany i oczyszczony filet śledziowy namoczyć w mleku. W mleku namoczyć również kromkę chleba. Jajko ugotować na twardo, szalotki obrać, drobno posiekać.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Filety ze śledzia osączyć i posiekać. Odcisnąć namoczony chleb. Filety i chleb, jabłko, posiekane jajko i szalotki zmiksować. dodać parę kropel oleju, tak aby otrzymać gęstą gładką masę. Całość doprawić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
Tatar udekorować półplasterkami cytryny lub jabłka.
Podajemy go z razowym pieczywem gruboziarnistym, najlepiej z ziarnami słonecznika.



"Norge/Kirill GOLITSKIY"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz