piątek, 16 grudnia 2011

3BIT

Składniki

Składniki:


 - 7 paczek herbatników ( ja użyłam  tych większych petit beurre)


 - puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)


- 2 budynie  śmietankowe lub waniliowe


 - 0,5 l mleka


 - 2 śnieżki lub śmietan fix ( z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak)


 - 2/3 kostki dobrego masła


 - 200 ml śmietanki 30%  (dałam 300 ml)


 - tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna





Przygotowanie

Wykonanie: 

Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki ;) - powstanie z tego tzw.karmel- masa kajmakowa.
Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszke w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.

Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).

Smietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.

 

Ułożenie:

 - spód formy obłożyć herbatnikami

 - karmel- masa kajmakowa

 - herbatniki

 - masa budyniowa

 - herbatniki

 - bita śmietana

 - herbatniki

 - roztopiona czekolada

Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.

Smacznego!

 

Moje uwagi:

Z podanej ilości składników wyszło mi ciacho na blaszce o wymiarach : 23 cm x 28 cm.

Na blaszce zmieściło się dokładnie 16 porcji ciacha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz