wtorek, 27 grudnia 2011

Biszkopt z pianką i owocami

Składniki

Ciasto (na blachę):
-6 jajek
- 2x3/4 szklanki cukru
-8 łyżek gorącej wody
-1 szklanka mąki
-1 proszek do pieczenia

Masa:
2 galaretki w tym samym kolorze i 1 śnieżka.

Owoce, np brzoskwinie i ananasy z puszki



Przygotowanie

Ciasto:
Białka ubić z jedną porcją cukru. Żółtka ubijać trzepaczką dodając po 1 łyżce wody i drugą porcję cukru. Połączyć z ubitą pianą z białek. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec około 0,5h w temp. ok 180 st

Masa:
Ugotować galaretki wg przepisu (ewentualnie w trochę mniejszej ilości wody) i pozostawić do momentu, kiedy zacznie teżeć. (Nie może być całkiem "sztywna", tylko lekko "ścięta")
Śnieżkę przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Kiedy galaretka jest już lekko "ścięta" połączyć ją ze śnieżką.
Na biszkopt ułożyć owoce, najlepiej pokrojone w kostękę. Gdy pianka zacznie gęstnieć połozyć ją na biskopcie i ciasto włożyć do lodówki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz