wtorek, 13 grudnia 2011

Śledzie po tatarsku

Składniki

5-6 płatów/filetów śledziowych
ok. pół słoiczka majonezu (troszkę więcej niż pół szklanki)
ok. pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
pieprz
ocet (zwykły lub sok ze świeżej cytryny)
2-3 średnie cebule
kilka ogórków kiszonych - ja ostatnio dałam cały słoik ;)
1-2 szklanki mleka



Przygotowanie

Śledzie moczę najpierw ok.pół godzinki w wodzie, potem ok pól godzinki w wodzie z dodatkiem mleka lub samej wodzie. Czas moczenia zależy od zasolenia śledzia ;)
Po odsączeniu kroję na małe kawałki (ok.2-3 cm szerokie), skrapiam octem lub sokiem z cytryny, przyprawiam pieprzem.

Ogórki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę, odciskam sok. Cebulę również kroję w malutką kostkę.

Majonez mieszam ze śmietaną lub jogurtem. Dodaję cebulę i ogórka.. Mieszam... i zalewam śledzie ;)

Odstawiam na kilka(naście) godzin do chłodnego miejsca /lodówki/.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz