wtorek, 13 grudnia 2011

Spagetti z pieczarkami

Składniki

40 dag spagetti lub fettuccine,
200 ml śmietanki 30% (min 22%),
10 dag pieczarek,
łyżka masła,
4 dag startego parmezanu,
2-3 łyżki posiekanej pietruszki,
3-4 ząbki czosnku,
1 mała cebula



Przygotowanie

Wstawić wodę w dużym garnku na 100g makaronu 1l wody, dolać łyżkę oliwy z oliwek extra vergine. W tym czasie umyć pieczarki ( nie obierać ze skórki )skroić na plasterki i podsmażyć na maśle lekko rumieniąc. W tym momencie woda powinna się zagotować więc wrzucić makaron i posolić. Posiekać cebulkę  dodać do pieczarek, zeszklić. Wlać śmietankę i pokrojony w plasterki czosnek oraz połowę parmezanu ,mieszać, aż sos zgęstnieje 2-3 min.Odcedzić makaron wymieszać z sosem i pietruszką, posypać resztą parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz