czwartek, 1 grudnia 2011

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki

torebka(100g)kaszy jęczmiennej
2 jajka
cebula
1 marchewka
ząbek czosnku
pół kostki sera białego ok.100g
szczypiorek
natka pietruszki
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz,pieprz ziołowy



Przygotowanie

Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy jajka i ser , dobrze wyrabiamy.Na oleju podsmażamy cebulę i startą na grubych oczkach marchew aż zmięknie.Do kaszy wciskamy ząbek czosnku, dodajemy posiekany szczypiorek i pietruszkę, marchew z cebulą oraz przyprawy(zamiast soli można użyć vegety).Zagęszczamy masę bułką tartą i formujemy kotleciki.Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.Kiedy dobrze się przysmażą przewracamy na drugą stronę, bo za wcześnie przewracane mogą się na rozpadać.Smacznego!!



                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz