wtorek, 6 grudnia 2011

Kapuśniak bez kapusty

Składniki

ok 1,5 l rosołu pozostałego z niedzielnego obiadu
ok 3/4 szklanki soku z kiszonej kapusty ( ilość zależy od kwaśności soku)
pięć dużych ziemniaków
liść laurowy 1 szt
ziele angielskie szt 4
1 kopiata łyżeczka mielonego kminku
szczypta soli czosnkowej
szczypta majeranku
ok 10 dkg boczku wędzonego 
1 szt kiełbaski śląskiej
1 /2 cebuli
1 kopiata łyżka mąki pszennej
6 łyżek oleju
ewentualnie sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Zupa ta powstała na bazie mojej wielkiej chęci na kapuśniak i absolutnej niechęci moich synów do konsumpcji kapusty kiszonej. Odciskając kapustę na bigos zachowałam z niej sok i wykorzystałam go do kapuśniaku bez kapusty właśnie.
Wykonanie :
Rosół zagotować.  Do wrzącego dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziele ang.  kminek i sól czosnkową.Jak ziemniaki będą miękkie dolać sok z kapusty kiszonej ( dolewać na raty i badać kwaśność). ewentualnie dosolić i doprawić pieprzem. W czasie kiedy ziemniaki gotują się w rosole boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Jak wędlina jest rumiana - dorzucić ją do zupy. na koniec na tłuszczu który pozostał ze smażenia wędliny przyrządzić zasmażkę. Zasmażkę dodać do zupy, chwilkę pogotować. Dosypać majeranek i zupa gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz