sobota, 3 grudnia 2011

krokiety serowo-pieczarkowe

Składniki

ciasto na placki:


4 szklanki mąki
2 jajka
szklanaka mleka
odrobina proszku do pieczenia


farsz:


0,5 kg pieczarek
1 cebula
2 serki topione (w kostce lub w tzw. kiełbasce)
bułka tarta
sól i pieprz do smaku


do panierowania: bułka tarta, jajko, sół, pieprz





Przygotowanie

farsz przygotowujemy poprzez przesmażenie na rozgrzanym oleju pokrononych drobno pieczarek i cebuli. serki topione kroimy drobno i miksujemy w oddzielnym naczyniu z połową szklanki wywaru jaki powstał podczas smażenia pieczarek. gdy w masie serkowej nie ma grudek wlewamy całość do pieczarek i gotujemy jeszcze kilka minut. gdy farsz jest zbyt gęsty mozemy odparować nadmiar wody lub doadać bułki tartej celem zagęszczenia. farsz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. pozostawiamy do wystygniecia.
wszystkie składniki na placki do krokietów miksujemy razem, dodajemy wody by masa była lejąca się. smażymy tak jak placki na naleśniki. powinno wyjśc około 15 sztuk. pozostawiamy do wysygnięcia. farsz nakałdamy na placki, zakładamy poczne krawędzie do środka i całość zawiajamy. obtaczamy w rozmąconym jajku z przyprawami oraz bułce tartej. smażymy na głębszym rozgrzanym tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz