czwartek, 22 grudnia 2011

Kurczak w cieście curry

Składniki

3 pojedyncze piersi z kurczaka
curry, sól, pieprz, zmielona słodka papryka

1 szklanka mąki
3/4 szklanki wody
2 jajka
curry

olej do smażenia, głębokie naczynie



Przygotowanie

- piersi płuczemy i kroimy w niewielkie paski lub kostkę
- przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i curry, odstawiamy na bok

- do miski dajemy mąkę, wodę i jajka. miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy, dodajemy 1 płaską łyżeczkę curry, mieszamy

- do tak przygotowanego ciasta wkładamy kawałki przyprawionego kurczaka, lekko mieszamy, by każdy kawałek został dobrze otoczony masą

dużą ilośc oleju podgrzewamy pod przykryciem w głębokim naczyniu (może to być duży garnek. ja mam dość głęboką patelnię i daję na niej radę)

gdy olej lekko dymi wrzucamy partiami kurczaka (oleju musi być na tyle, by kurczak się zanużył)
sos który zostanie nam w misce też wlewamy - stworzą się chrupiące kawałeczki :)

smażymy na złoto-brązowy kolor.

Ja podaję z ryżem i idąc na łatwiznę - z słodko-kwaśnym sosem ze słoika, np łowicz.

Gwarantuję, że pachnie i smakuje jak w chińskiej restauracji! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz