środa, 7 grudnia 2011

Pieczeń z szalotkami balsamico

Składniki

750 g pieczeni wieprzowej ze skórą
300 g małych cebulek (szalotek)
sól, pieprz
2 jabłka
3 łyżki octu balsamicznego
150 ml soku jabłkowego
2 łyżki cukru
60 ml bulionu



Przygotowanie

Skórę na mięsie ponacinać i natrzeć solą. Wieprzowinę ułożyć ja na blaszce lub brytfance i zapiekać 15 minut w 250°C.
Cebulki zalać wrzątkiem, odsączyć i dodać do pieczeni. Temperaturę zmniejszyć do 175°C i piec przez 45 minut.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub po prostu kawałki i dodać do mięsa.
Ocet wymieszac z sokiem jabłkowym i polać nim mieso, posypać je cukrem i piec kolejne 15 minut. Mieso wyjac i odstawic w cieple miejsce.
Sos z pieczenia wymieszać z bulionem, przecedzić przez sito i zagotować. Można ew. doprawić do smaku.

Mięso podajemy na zimno do kanapek lub na ciepło polane sosem.
Przepis na pieczeń dostałam od koleżanki.
                                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz