czwartek, 29 grudnia 2011

Tort śmietankowy z wiśniami

Składniki

Biszkopt:

1 i 1/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki kakao
7 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:

pół szklanki cukru pudru
1000g śmietany 36%
4 opakowania usztywniacza do śmietany
2 opakowania cukru waniliowego

Ponadto:

2 małe słoiczki wydrylowanych wiśni
poncz do nasączenia biszkoptu (wódka i sok z wiśni)

                 



Przygotowanie

Wykonanie biszkoptu:

Białak ubić dodając cukier. Dodać po jednym żółtku, przesianą makę wymieszaną z proszkiem i kakao. Całość zmiksować. Piec w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 30 cm przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Wykonanie masy śmietankowej:

Schłodzoną smietanę ubić. Usztywniacz wymieszać z cukrami i wsypać do śmietany. 

Wykonanie  tortu:

Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Płaty ciasta nasączyć wódką i sokiem z wiśni, nałozyć krem, potem wiśnie. Udekorować według uznania.

                                                          SMACZNEGO!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz