niedziela, 18 grudnia 2011

Pączki tradycyjne

Składniki

1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
30g drożdży
5 żółtek
40g cukru
70g masła
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka rumu
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

marmolada, lukier




Przygotowanie

Rozczyn: drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać 1 lyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki  (rozczyn ma mieć gęstość kwaśnej śmietany).

Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, ubić z żółtkami, cukrem, solą, skórką i rumem.
Do wyrośniętego rozczynu dodać masę jajeczną i resztę mąki.
Wymieszać ciasto, zagnieść i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Rozwałkować ciasto. Wycinać pączki. W środek wkładać marmolada lub wycinać jak oponki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Smażyć na oleju w 170 stopniach po 2-3 minuty z każdej strony.
Po ostudzeniu polukrować.





Przepis pochodzi z książki Barbary Bytnerowiczowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz