środa, 28 grudnia 2011

Kremówka truskawkowo- kokosowa

Składniki

3 duże paczki krakersów

krem:
4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
budyń śmietankowy
3 czubate łyzki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
2 łyżeczki kakao

1 l. śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
wiórki kokosowe



Przygotowanie

Krem:
W 1 szklance mleka rozpuścić mąkę , cukier , budyń śmietankowy. Razem z resztą mleka ugotować budyń , który po wystygnięciu miksujemy z margaryną.
Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, zmiksować.

Ubijamy śmietanę, dodajemy do niej rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę

Krakersy układamy na blasze (25/40).
Na krakersach warstwa jasnego kremu, następna warstwa krakersów, ciemny krem, krakersy, bita śmietana.
Posypać wiórkami kokosowymi, udekorować truskawkami lub innymi owocami sezonowymi.
Schłodzić, a najlepiej podawać dzień po zrobieniu ciasta.


 punktem wyjścia był fenomenalny przepis Basi19 http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13124.html.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz