poniedziałek, 5 grudnia 2011

Salatka grecka z pieczywkiem czosnkowym

Składniki



1 rzymska salata
kilka malych pomidorkow koktajlowych 
pol zielonego ogorka
pol czerwonej cebuli
czerwona papryka
oliwki
ser feta
sol + pieprz do smaku


Na sos:
3 lyzki oliwy z oliwek
wycisniety sok z polowy cytryny
natka pietruszki


Pieczywko czosnkowe:
buleczki lub bagietka
2-3 zabki czosnku
maslo



Przygotowanie

Salate pokroic (rzymska ponoc mozna traktowac nozem :-) i wrzucic do misy. Pomidorki przekroic na pol, ogorka obrac, przekroic wzdluz na pol i kroic na grubsze polplasterki. Papryke pokroic na cienkie paseczki. Cebule pokroic w piorka. Calosc umiescic w misie. Delikatnie posolic i popieprzyc. Wymieszac.
Przygotowac sos: oliwe wymieszac z sokiem z cytryny. Dodac duzo posiekanej natki pietruszki. Wymieszac z warzywami. Nalozyc na talerze porcje salatki, pokruszyc fantazyjnie ser fete i posypac nim wierzch salatki (nie mieszam fety z salatka w misce, bo robi sie straszna paciaja...) 
Do salatki przygotowuje pieczywo czosnkowe. Buleczki przekrajam, kazda smaruje maslem i rozgniecionym czosnkiem i wkladam do piekarnika na grill na 3-5 minut.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz