środa, 14 grudnia 2011

Jesienny romans z gruszką

Składniki








składniki:


22 dag mąki, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 10 dag masła, 30 dag cukru, 1/3 szklanki mleka, 3 jaja, 1 łyzka grappy lub śliwowicy(ew.czysta wódka), 1 twarda ale dojrzała gruszka, 1/2 szklanki pokrojonych, suszoych śliwek, 1/2 szklanki ozeszków pinii bądź laskowych





Przygotowanie


pzespis pochodzi z najnowszego miesięcznika  "kuchni" . mniammmm
                                POLECAM

rozgrzewamy piekarnik do 180 st. , tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, mieszamy mąkę z proszkiem i cynamonem, ucieramy masło z cukrem i nie przerywając ucierania dodajemy po jedym jajku, dadając następne, dopiero gdy poprzednie połący się z masą; dodajemy porcjami na zmianę mąkę z mlekiem, ucierając mikserem na niskich obrotach , na końcu wlewamy alkohol, po czym owoce i orzechy. gotowym ciastem napełniamy formę i wierzch posypujemy łyżką cukru, piczemy na środkowym poziomie piekarnika przez 45-50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz