wtorek, 27 grudnia 2011

Por w roli głównej- wariacje

Składniki

Surówka podstawowa:
1 duży por
1 spore jabłko
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
trochę soli, ewentualnie pieprz biały

Pozostałe składniki w zależności od wybranej opcji



Przygotowanie

Surówka podstawowa - smaczna sama w sobie
1. Białą część pora umyć i posiekać w cienkie półksiężyce (dla koloru można dodać trochę zielonej części). Lekko posolić, a po kilku minutach wygnieść dla zmiękczenia.
2. Jabłko umyć obrać (lub nie obierać jeśli ktoś woli tę wersję) i zetrzeć na grubej tarce.
3. Dodać majonez i śmietanę, odrobinę pieprzu i wszystko razem wymieszać.

Wariacje dodatków do surówki podstawowej

dla praktycznych: zetrzeć na gubej tarce 1 marchew lub kawałek selera (surówka zwiększy objętość)

na zielono:dodać pół puszki groszku, a całość posypać pietruszką

egzotycznie: skroić 4 połówki brzoskwiń

na chrupko: dodać trochę kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, bądź parę różyczek surowego kalafiora

z orzechami: pokruszyć 10 dkg orzechów włoskich

z pestkami: dodać paczkę pestek dyni lub słonecznika

pieczarkowo: 30 dkg poszatkowanych pieczarek zblanszować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i dodać do surówki

sałatkowo: pół puszki groszku, 30 dkg pieczarek (zblanszować), 4 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w cząstki - podawać na liściach sałaty

mix: co komu do głowy jeszcze przyjdzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz