wtorek, 24 stycznia 2012

Babka ziemniaczana wg Yvonne

Składniki

60 dag ziemniaków
2 średnie cebule
4 średnie ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 kostka smaku „Małe czerwone papryczki”
1 łyżeczka wegety
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
6 cienkich wędzonych parówek drobiowych
1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
10 dag żółtego sera
1 łyżka margaryny
3 łyżki bułki tartej



Przygotowanie

Zagotowujemy wodę z ostrą papryką, wkładamy do niej parówki i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ser kroimy w słupki o boku ok. 1 cm.

Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Formę do zapiekania natłuszczamy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na dno formy kładziemy 1/3 masy ziemniaczanej. Układamy parówki i ser. Następnie wykładamy resztę masy i wyrównujemy powierzchnię.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.

Podajemy z sosem czosnkowo – oliwkowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz