niedziela, 8 stycznia 2012

Makaron zabójca

Składniki

1/2 paczki makaronu (grube wstążki, świdry, muszle)
1 duży zielony ogórek (duży to taki co ma ok 15-20 cm)
Sos sojowy (od serca, ok 3-4 łyżki)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej



Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy  grubszą warstwę oleju (taką, żeby nie było zbyt tłuste, ale żeby makaron się usmarował w nim). Ogórek obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy go na ciepły olej- może pryskac. Po jakichś 20 sek ogórek zaczyna dziwnie pachnieć, należy pomieszać i po chwili przestaje:). Należy go odrobinę zeszklić. Po ok minucie dodajemy sporo sosu sojowego (ok 3 łyżki) oraz wyciśnięty czosnek. Smażymy chwilkę dodajemy 0,5 łyżeczki pieprzu. Wrzucamy makaron, i grzejemy wszystko kilka minut. doprawiamy solą. Pyszne na zimno i na ciepło.
Czas przygotowania 5 min + gotowanie makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz