wtorek, 17 stycznia 2012

Makaroniki kokosowe

Składniki

                  4 białka
                  200g cukru
                  1 opakowanie cukru waniliowego
                   szczypta soli
                  szczypta zmielonego cynamonu
                   250g wiórków kokosowych



Przygotowanie

1.    Piekarnik rozgrzać do temperatury 1300C. Białka ubić na sztywną pianę, cienką stróżką wsypując cukier. Pianę ostrożnie wymieszać z cukrem waniliowym, solą, cynamonem i wiórkami kokosowymi.
2.    Porcje ciasta wykładać za pomocą dwóch łyżeczek na blachy przykryte papierem do pieczenia. Każdą porcję makaroników piec ok. 35 min. Ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenną, wystudzić.
 
Ciasteczka można przygotować z czekoladą:70g polewy roztopić w gorącej kąpieli wodnej. W płynnej polewie zanurzyć  spody upieczonych makaroników.

Czasami po zrobieniu ciasta zostają białka z którymi nie wiadomo co zrobić, takie makaroniki to świetne rozwiązanie i radość dla dzieci:) 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz