środa, 25 stycznia 2012

Sycąca zapiekanka ziemniaczana

Składniki

1 kg ziemniaków
10 cienkich plasterków wędzonego, parzonego boczku( 20-25 dag)
1 spory brokuł
15 dag sera mozzarella- najlepiej tarty
20 dag żóltego sera
200 ml słodkiej śmietany
1 płaska łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, zioła do ziemniaków ( u mnie appetita)
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
nieco masła do wysmarowania naczynia

              



Przygotowanie

Ziemniaki gotować w mundurkach przez 15 min. odcedzić, odtudzić, obrać, pokroić w plastry 3-4 mm.
Brokuły obgotować 3 min w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, podzielić na różyczki.
Śmietanę rozbełtać z mąką, połączyć z 1 łyżeczką ziół prowansalskich i serem mozzarella, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Żółty ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Układać warstwami:
połowa ziemniaków posypana przyprawą do ziemniaków
plasterki boczku ( można je ewentualnie przesmażyć 3-4 min)
druga połowa ziemniaków posypana przyprawą do ziemniaków
różyczki brokuła
zalać zapiekankę przygotowaną śmietaną z mozzarellą
na wierzch posypać tarty żółty ser.
Zapiekać  przez 35 min w temp.180 st.C.
Kto lubi bardziej chrupiący ser, może dodatkowo na 5 min.włączyć termoobieg.

                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz