czwartek, 26 stycznia 2012

karkóweczka pieczona pod kapuścianą pierzynką - mmmniam!

Składniki

1 kawałek karczku (ok.1,5 - 2 kg)
2-3 kg kapusty kiszonej (najlepiej domowej)
2 cebule
1,5 szkl wody
olej do smażenia
marynata:
0,5 szkl oleju
szczypta chili
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyzeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1łyżeczka przyprawy typu vegeta (ja używam kucharka)




Przygotowanie

-mieszamy składniki na marynatę -karczek płuczemy i nacieramy marynatą, odstawiamy na noc. -cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju, mieszamy z kapustą. -na dno metalowego gąsiorka lub naczynia żaroodpornego układamy warstwę kapusty. - na kapustę kładziemy karczek i obkładamy go kapustą tak żeby był cały przykryty. -podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy ok.1,5 h. -po tym czasie sprawdzamy widelcem mięso, jeśli wypływa różowy sok to jeszcze podpiekamy, a jeśli przeżroczysty to juz możemy szamać :) SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk, naprawdę pychaaaa!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz