niedziela, 1 stycznia 2012

Nalesniki z marchwia

Składniki

250 ml maki pszennej
albo 150 ml maki pszennej +
100 ml maki grachamowej

pol lyzeczki soli

600 ml mleka

3 jajka

2-3 lyzki masla

1 lyzeczka ziaren kminku

250 g startej na mniejszych oczkach , ale nie na miazge,
marchwi

do serwowania

smietana creme fraiche
pestki z dynii
dzem



Przygotowanie

Make wymieszac z sola, dodac polowe mleka i wymieszac trzepaczka na gladka mase

dodac reszte mleka i roztopione maslo , jajka i trzepaczka wymieszac dokladnie

dodac utarta marchew i ziarna kminku, wymieszac

smazyc na rozgrzanej patelni na  srednim ogniu pare minut po kazdej stronie do zrumienienia 

na jeden nalesnik wychodzi mniej wiecej 75 ml ciasta

podawac z kwasna gesta smietana typu creme fraiche , dzemem i posypac lekko podsmazonymi  ( bez tluszczu ) pestkami dynii

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz