sobota, 7 stycznia 2012

indyk pieczony

Składniki

Indyk,


otarta skórka z limonki lub cytryny,


kawałek startego świeżego imbiru,


sól,


pieprz,


garść goździków,


kolendra,


butelka czerwonego wina,


3 łyżki miodu.





Przygotowanie


Indyka oczyścić, odciąć skrzydełka i szyję,  wyciągnąć ścięgna , zgnieść mostek, umyć.

Pieprz, goździki, kolendrę stłuc  w moździerzu. Dodać do nich sól i podzielić na dwie części. Do jednej dodać skórkę i imbir, natrzeć indyka od wewnątrz. Końce udek zawinąc folią.  Drugą częścią natrzeć indyka z wierzchu. Odstawić na co najmniej godzinę.

W pierś indyka wbić termometr do pieczenia.

Wstawić indyka do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 20 minut (  w tym czasie nie otwierać piekarnika) po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.

Od czasu do czasu polewać czerwonym winem, a następnie wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia polać indyka100 ml wina z rozpuszczonym miodem.

Indyk jest gotowy gdy temperatura piersi indyka osiągnie 74 stopnie.

Można podawać z pieczonym jabłkami z żurawiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz