czwartek, 5 stycznia 2012

Placuszki z porem

Składniki

4 pory

4 ziemniaki

1 ząbek czosnku

2 jajka

1 cebula

1 szklanka mąki

1 szklanka piwa

1 łyżka siekanej natki pietruszki

sól, pieprz

olej do smażenia



Przygotowanie

Mąkę zmiksować z jajkami, piwem i szczyptą soli.

Odstawić na 30 minut.

Pory umyć, białą część cienko pokroić.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

Pory, ziemniaki i cebulę przełożyć na sito i posypać 1/2 łyżeczki soli, odstawić na 15 minut.

Po tym czasie lekko ugnieść żeby pozbyć się nadmiaru soku.

Dodać czosnek, natkę i nieco pieprzu.

Połączyć z ciastem.

Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta, lekko je spłaszczać.

Gdy placki będą rumiane, odwrócić je na drugą stronę i dosmażyć.


                                               SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz