niedziela, 29 stycznia 2012

Udka z kurczaka z białym winem i cebulą

Składniki

4 udka z kurczaka
3 białe cebule
3 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
0,25 litra rosołu lub bulionu z kostki
0,25 litra wytrawnego białego wina
mieszanka przypraw:
0,25 szkl oleju
2 łyżki przyprawy do kurczaka
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka pieprzu
1 łyżka przyprawy typu vegeta (ja uzywam kucharka)
1 łyżeczka chili




Przygotowanie

-składniki na mieszankę połączyc. -udka umyć, zalać mieszanką przypraw i obtoczyć, odstawic na minimum 3 h, a najlepiej na całą noc. -do gąsiorka (koniecznie całego metalowego, bez plastikowych rączek) wkładamy nasze udka, wlewamy rosół i wino, posypujemy grubo pokrojoną cebulą i ząbkami czosnku. -dusimy ok. 1 h. -po tym czasie odkrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 0,5 h żeby się ładnie zarumieniły. SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentzrzyk :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz