poniedziałek, 16 stycznia 2012

Sernik z makiem agi

Składniki

masa makowa:
1 szklanka maku12 dag masła1/2 szklanki miodu3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa:
1 kg sera2 1/2 szklanki cukru8 jajek25 dag masła3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenialukier
1 szklanka cukru pudrusok z cytryny




Przygotowanie

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 12 godzin, następnie zmielić i utrzeć z miodem. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak, proszek do pieczenia i pianę z białek. Przełożyć do wyłożonej pergaminem formy ( ja piekę w formie 25x40 cm) i piec 15 minut w 200o;Ser zmielić ( najlepiej 2 lub trzy razy, wtedy ciasto będzie baaardzo puszyste ) i utrzeć z żółtkami. Dodać stopione i lekko przestudzone masło, proszek do pieczenia, pianę ubitą z cukrem ( powinna być bardzo sztywna) i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na makowy spód i piec jeszcze 35-40 minut w 220o;Gorące ciasto posmarować lukrem;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz