sobota, 28 stycznia 2012

Placki ziemniaczane z mortadela i sosem

Składniki

Dla mniej wiecej 4 osob
300g mortadeli
1kg ziemniakow
150g startego sera
cebula
jajko
2-3lyzki maki
olej do smazenia
sol,pieprz

Sos:
lyzka masla
mniej wiecej pol szklanki rosolu
cebula
3/4szklanki smietany
lyzka maki
2 lyzki musztardy
curry
cukier
sok z cytryny

Przyjmujemy ze jedna szklanka to 250ml



Przygotowanie

Ziemniaki i cebule obrac,oplukac,zetrzec na tarce o grubych oczkach-odcisnac troche soku i wylac ,ale nie caly zeby placki nie byly za suche,zetrzec ser i go dodac.Dodac reszte skladnikow,czyli make ,jajko i wymieszac.Doprawic sola i pieprzem.Z masy ziemniaczano-serowej usmazyc 8 niezbyt cienkich plackow.
Mortadele pokroic w grube plastry .Kazdy obsmazyc z obu stron na zloty kolor.
Cebule na sos obrac ,posiekac,podsmazyc na masle.Wsypac make,podsmazyc.Rozprowadzic rosolem i przetrzec przez sito.Dodac musztarde,zagotowac.Wlac smietane doprawic do smaku curry,cukrem i sokiem z cytryny.
Mortadele podawac z plackami i sosem.
Zycze smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz