czwartek, 26 stycznia 2012

Surówka z młodej kapusty mojej Mamy-pachnąca latem

Składniki


mała główka młodej kapusty - lub połowa większej
pęczek szczypiorku
ogórek wężowy
pęczek koperku
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka rzodkiewek
olej Kujawski
ocet winny
cytryna
sól
pieprz
opcjonalnie ulubione zioła





Przygotowanie

Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy. Wrzucamy do dużej miski i przyprawiamy łyżką co najmniej cukru, solą, cytryną i odrobiną octu i oleju. Odstawiamy na pół godzinki aby zmiękła. Dalej dodajemy uprzednio dokładnie umyty i pokrojony w cieniutkie platerki ogórek wraz ze skórką, pokrojona rzodkiewkę oraz posiekany koper, pietruszkę i szczypiorek. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku sola, pieprzem , cukrem, cytryną w ilości jaką lubimy. Dodajemy olej. Mieszamy.  Ma to mieć zdecydowany smak. Nie może być mdłe.

 

Szybka, pachnąca i zdrowa surówka do obiadu.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz