piątek, 13 stycznia 2012

Polędwiczka korzenna z pieczarkami i ryżem

Składniki

30 dag polędwiczki wieprzowej
1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 łyżek sosu sojowego
1/3 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
proszek z dwóch roztartych goździków
szczypta cynamonu
2-3 łyżki czewonego, wytrawnego wina
3-4 łyżki oleju
30 dag pieczarek
1 mała cebula
2 łyżeczki masła
łyżeczka tymianku
2 woreczki ryżu (kazdy po 100 g)

składniki dla 2 osób



Przygotowanie

Polędwiczkę umyć pod bieżącą wodą, pokroić w plastry o grubości jednego centymetra i delikatnie rozbić dłonią. Następnie przyprawić gałką, sosem sojowym, ostrą papryką, solą, pieprzem, goździkami, cynamonem i czerwonym winem (najlepiej mięso włożyć do miseczki lub głębokiego talerza, posypać przyprawami i dokładnie wetrzeć je w mięso). Polędwiczki usmażyć na rumiano na oleju. Ryż ugotować zgodnie z przepisem. Na maśle zeszklić cebulę, dodać do niej posiekane pieczarki - całość dusić, aż woda odparuje. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Ugotowany ryż ułożyć na środku, a polędwiczki i pieczarki ułożyć po bokach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz