czwartek, 12 stycznia 2012

Kawa Z Imbirową Nutką

Składniki


Kawa sypana bądź rozpuszczalna
imbir-kłącze lub w proszku
miód




Przygotowanie

Kawę wsypać do kubka dodać cienkie wiórki świeżego imbiru lub1/3łyżeczki sproszkowanego zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok5-10 min,posłodzić miodkiem do smaku i delektować się
Można też zalać kawę wrzątkiem i gotować pod przykryciem na mrugającym ogniu przez 5-7 minut,zestawić z ognia i odczekć2-3 minuty po czym przelać kawkę do filiżanki i pomiodzić Tu polecam dobrej jakości kawę sypaną  więc trzeba ją przecedzić przed podaniem.Najlepsza jest  w ziarnach ze sklepu kolonialnego,chociaż ze zwykłej też wyjdzie.
Gorąco polecam,a w podobny sposób przygotujecie też herbatę,a kombinowanie z przyprawami i ziołami jak najbardziej wskazane.Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz