sobota, 14 stycznia 2012

Pierniczki kamyczki

Składniki

1 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg cukru
6 dkg tłuszczu
3 jajka
2 paczki przyprawy do piernika
1,5 dkg sody oczyszczonej



Przygotowanie

Mąkę zmieszać z sodą i przesiać do miski. Miód rozgrzać z tłuszczem i przyprawą. Gorący miód dodać do mąki dodać cukier i wyrobić łyżką, dodać jajka. Ręką wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta toczyć wałeczki grubości palca, krajać je na kawałki i z każdego kawałka utoczyć kuleczkę.  Piec w tem. 170 C w piekarniku z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu do lekkiego zrumienienia ( około 10 min).
Przechowywa w woreczku z folii, na wierzchu zmiękną.
Mogą bardzo długo leżeć, ja znalazłam kiedyś po 3 miesiącach i były świetne.
Ja kamyczków nie lukruję ale jeżeli ktoś lubi to nie ma przeszkód.
Smacznego.

Wyrobione ciasto

Utocz wałek grubości palca

Potnij na kawałki

Utocz w dłoniach kulki i ułóż na blachę

I gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz