sobota, 21 stycznia 2012

Zupa patisonowo - paprykowa

Składniki

3 litry wody


1 mała kość wieprzowa


3 filety z uda kurczaka lub z 1-2 filety z piersi


4 ziemniaki


5-6 małych patisonów


2-3 papryki


2 duże pomidory


1 łyżeczka koncentratu pomidorowego


3 łyżki śmietany 12% lub bardziej tłustej


2 łyżki mąki tortowej


2 gałązki selera naciowego


2 gałązki lubczyku


sól, vegeta, pieprz ziołowy, natka pietruszki





Przygotowanie

Ugotować wywar na kości, dodać podsmażone na patelni kawałki fileta, pogotować chwilkę, dodać seler i lubczyk, najlepiej powiązane nitką. Gotować chwilkę, przyprawić vegetą i solą.

Ziemniaki pokroić w kostkę, patisony w półplastry, paprykę w paseczki. Pomidory spażyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Dodać ziemniaki i pomidory do zupy, gotować do półmiękkości, dodać patisony i paprykę. Gotować do miękkości. Połączyć z koncentratem pomidorowym.

Zahartować śmietanę i połączyć z gorącą zupą. Zagęścić mąką rozrobioną w małej ilości wody. Dodać przyprawy do smaku i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz