sobota, 14 stycznia 2012

Wieprzowe medaliony w ziołach

Składniki

60 dag wieprzowiny bez kości
2 łyzki mąki
2 jaja
2 łyzki startych orzechów
1 pęczek szczypiorku i pietruszki
1 łyżka majeranku
pieprz
sól 2 łyżki  tłuszczu



Przygotowanie

Mięso opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć .Następnie pokroić je na 16 plastrów i ugnieść dłonią .Obie strony posolić , popieprzyć i obtoczyć w mące.
Pietruszke i szczypiorek opłukać i wysuszyc .Pietruszkę posiekać , a szczyopirek pokroić w krązki.
Roztrzepać jajka , posolić je i popieprzyć, wymieszać z pietruszką i szczypiorkiem , majerankiem i orzechami , po czym obtoczyć w tym mięso . 
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyc w nim sznycle na wolnym ogniu przez około 6 min z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz