środa, 11 stycznia 2012

klasyczne lasagne z sosem mięsno-pomidorowym

Składniki

1/2 kg mięsa mielonego
duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 opakowania płatów lasagne
puszka krojonych pomidorów
sos beszamelowy z przepisu http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis32111.html
30 dag tartego sera żółtego
sól, pieprz, bazylia, tymianek, oliwa



Przygotowanie

płaty lasagne lekko podgotować uważając aby się nie nie posklejały
na rozgrzana oliwę wrzucić posiekana cebulę, czosnek i mięso. mieszać aż mięso się zetnie a cebulka zeszkli
dodać pomidory, sól, pieprz, zioła, dusić aż mięso zmięknie
przygotować sos beszamelowy
w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułozyć na dnie płaty lasagne, wyłożyć sos mięsno-pomidorowy, polać beszamelem, posypać serem. przykryć makaronem. czynność powtarzać (powinny wyjść diwe warstwy mięsne między trzema warstwami makaronu
na wierzch przykryty ostatnią warstwą makaronu wylać resztę beszamelu, posypać serem
piec w 180-190 st ok 30-40 min aż ser na wierzchu się zarumieni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz