piątek, 27 stycznia 2012

Zupa z czarnej fasoli

Składniki

Czas przygotowania: 10 minut, gotowanie: 20 minut


2 łyżki oliwy, 2-3 posiekane cebule, 2-3 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1,5 łyżeczki suszonego, 60 dag ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki), 3 szklanki bulionu drobiowego, 1 puszka (800 ml) pomidorów w zalewie, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka sosu chili do smaku, sól, pieprz oraz: 4 plastry chudego wędzonego boczku



Przygotowanie

Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i tymianek. Podgrzewamy, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy osączoną fasolę, bulion, pomidory wraz z zalewą, przyprawiamy do smaku kminem i sosem chili. Gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotową zupę miksujemy i wlewamy do bulionówek. Na gorącej, suchej patelni wysmażamy boczek, skwarki osączamy, łamiemy na kawałki i posypujemy zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz