niedziela, 1 stycznia 2012

Sernik na zimno z owocami

Składniki

4 serki waniliowe  homogenizowane (po 200g)
2 galaretki truskawkowe (po 75g każda)
2 galaretki pomarańczowe
żelatyna 3 łyżki
1/2 szklanki wrzącej wody
mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka (411 gram)
10 dag biszkoptów (np. okrągłych)
owoce: np. winogrona, truskawki, ananasy z puszki
kakao słodzone granulowane do posypania



Przygotowanie

Biszkopty ułożyć w tortownicy, zalać tężejącą pomarańczową galaretką  rozpuszczoną w 300 ml wrzącej wody, wstawić do lodówki. Suchą żelatynę wsypać do szklanki, wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, zamieszać, odstawić na 5 min.
Po tym czasie mieszać żelatynę do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić.
Chłodną wlać do serków waniliowych, dokładnie wymieszać, wylać na biszkopty z galaretką, wstawić na kilka minut do lodówki do zastygnięcia. Na warstwę z serków, ułożyć umyte i pokrojone truskawki.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 300 ml wrzącej wody,wystudzić, mają być zimne i lekko tężejące. Przelać galaretki do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko skondensowane, ubijać na piankę widełkami do piany, aż zacznie gęstnieć, wylać na pokrojone truskawki. Wstawić do lodówki na 15-20 min. Gdy pianka lekko zastygnie, ułożyć owoce i zalać tężejącą pomarańczową galaretką. rozpuszczoną w 400 ml wrzącej wody. Odstawić na kilka godzin do lodówki (lub na całą noc).
Gotowy deserek, posypać słodzonym granulowanym kakao.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz