czwartek, 12 stycznia 2012

ciasto serowe podwójne

Składniki

Kruszonka2 1/2 szklanki okruchów słodkich ciasteczek110 g roztopionej margaryny2 łyżeczki gorącej wody

Masa

1 1/2 szklanki sera homogenizowanego1 szklanka twarogu3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej3 jajka 1 łyżka soku z cytrynyPolewa1 szklanka kwaśnej śmietany1 łyżka cukru pudru 3 łyżki posiekanych prażonych migdałów



Przygotowanie

1. Połączyć okruchy ciastek, margarynę i gorącą wodę.Dobrze wymieszać.2. W tortownicy o średnicy 22 cm ugnieść ciasto na dnie i bokach (do połowy wysokości). Włożyć do lodówki.3. Utrzeć ser homogenizowany z twarogiem i cukrem pudrem, esencją waniliową i jajkami, dodając sok cytrynowy.Mieszać do całkowitego połączenia.4. Wyłożyć mieszankę serową na przygotowany podkład z kruszonki.Piec 45-65 minut w nagrzanym piekarniku.

Polewa:

Połączyć śmietanę, cukier puder i migdały.Wylać polewę na nadzienie serowe i piec jeszcze 20 minut.Schłodzić w blasze. Przed pokrojeniem trzymać w lodówce przez 4-5 godzin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz